Over Legenda


“Mensen helpen hun teksten foutloos en begrijpelijk de wereld in te sturen, dat is mijn missie!” 

 

Legenda. De letterlijke betekenis is ‘dingen die gelezen moeten worden’. Dat is waar ik voor sta: teksten waar de lezer niet omheen kan. Teksten die gelezen móéten worden. Of dat nu uw tekst is, door mij gecorrigeerd, of een tekst door mij geschreven, het resultaat is foutloos en goed.

legenda-def verkleindLegenda. Deze Latijnse term kennen we ook gewoon als Nederlands woord. Een legenda is zo’n tabelletje onderaan een kaart in de atlas met uitleg over alle tekens, afstanden, etcetera. Zonder legenda blijft de kaart een raadsel, maar door een goed gebruik van de legenda snapt iedereen waar het over gaat.
Ik wil die legenda voor u zijn, waardoor iedereen uw teksten begrijpt. Want pas dan bereikt een tekst zijn primaire doel: gelezen worden!

 

Monique2015-09-08 Shoot Dijkgraaf 114
Het gezicht achter Tekstbureau Legenda ben ik, Monique Dijkgraaf. Enthousiast, gedreven, perfectionistisch, maar altijd met oog voor de mens achter het werk. Dat is voor mij misschien nog wel het belangrijkste, mensen begrijpen zodat ik hun werk begrijp. Van daaruit maken we dan samen de vertaalslag naar een optimaal resultaat.

Dat oog voor de mens ligt ten grondslag aan veel keuzes die ik heb gemaakt. Na het gymnasium begon ik mijn studie fysiotherapie. Tien jaar lang werkte ik als fysiotherapeut met ‘de oudere mens’ in het verpleeghuis. De mens zien en begeleiden, en niet alleen ‘de patiënt’ behandelen, dat was het mooiste deel van mijn werk.
Bij de komst van onze vierde zoon nam ik ontslag. Na zes jaar fulltime moederschap begon er echter van binnen iets te borrelen. Mijn uitdaging lag duidelijk niet meer in de (para)medische zorg. Mijn passie wilde ik achterna!

Die passie vond ik eigenlijk al heel erg lang geleden. Vanaf het moment dat ik leerde lezen, heb ik talloze boeken verslonden. Lezen voor de lijst op de middelbare school? Geen enkel probleem! Ik las twee keer het aantal verplichte boeken, zodat ik kon kiezen welke boeken er op mijn uiteindelijke lijst kwamen. Drukke studie? Er ging altijd een boek mee in de tas, zodat mijn hoofd de volle treinen even kon ontvluchten. Een dynamisch gezin met vier jonge kinderen? Ook dit bleek mij niet af te kunnen houden van het lezen van veel boeken.

In 2014 begon ik mijn eigen boekenblog. Ik ontdekte, dat ook schrijven ontzettend leuk is! Mijn blog groeide en werd goed bezocht. Verschillende uitgeverijen gaven mij de kans om manuscripten te ‘proeflezen’. Wauw, een auteur helpen zijn/haar boek beter te maken, dat is leuk! Zie daar, het borrelen was in beginsel begonnen…

Met het oprichten van Tekstbureau Legenda is dat geborrel volledig uitgebarsten tot een uitbundige fontein. Mijn passie, het helpen van mensen bij hun manuscripten, (web)teksten of andere schrijfsels, ga ik volledig in praktijk brengen!

Tekstbureau Legenda, voor een tekst die gelezen móét worden!